Na rozdiel od mnohých iných diét a spôsobov stravovania ponúka ajurvédska metóda individualitu a cestu k zdravej mysli a telu. Na základe vášho telesného typu a životného štýlu, ktorý dodržiavate, možno prispôsobiť výber konkrétnych potravín tak, aby sa vylúčili tie, ktoré sú pre ľudský organizmus nežiaduce.
![](https://ajurshop.sk/wp-content/uploads/chinh-le-duc-vuDXJ60mJOA-unsplash-1024x683.jpg)
Ak ste nadšení pre ajurvédske myslenie, môžete mu prispôsobiť nielen nakupovanie potravín, ale aj zariadenie kuchyne v štýle indickej kultúry. V článku, ktorý sme pre vás pripravili, nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o ajurvédskom stravovaní, jeho výhodách a nevýhodách, ako aj o konkrétnych pravidlách a zásadách.
Čo je podstatou ajurvédskej stravy a aký je jej základný princíp?
Ajurvédska strava je spôsob stravovania, ktorý je známy už viac ako tisíc rokov. Je založená na princípoch ajurvédskej medicíny a zameriava sa na vyváženie rôznych druhov energie v tele, čo vedie k zlepšeniu celkového zdravia. Cieľom je tiež dosiahnuť zdravší prístup k vareniu a pečeniu.
Jej pôvod by sme našli v Indii, kde bola známa vo forme celostnej medicíny na podporu rovnováhy medzi telom a dušou. Podľa ajurvédskeho myslenia sa vesmír, v ktorom žijeme my a ostatné stvorenia, skladá z piatich prvkov – vayu (vzduch), jala (voda), akash (priestor), teja (oheň) a prithvi (zem).
Tieto prvky tvoria celok, ktorý sa ďalej delí na tri takzvané dóše (pitta, váta a kapha), ktoré sú definované ako druhy energie, ktoré kolujú v ľudskom tele. Každá z týchto troch dóš je zodpovedná za špecifické fyziologické funkcie.
Cieľom ajurvédskeho stravovania je vybrať si jednu z troch dóš, čo úzko súvisí s konzumáciou špecifických potravín, ktoré podporia rovnováhu medzi ostatnými dvoma.
Príprava jedla podľa ajurvédskej filozofie si nevyžaduje špeciálne podmienky, stačí využiť služby multifunkčnej vstavanej rúry s funkciou pary alebo sklokeramickej varnej dosky.
![](https://ajurshop.sk/wp-content/uploads/osha-key-wCml4tvK-Yg-unsplash-1024x683.jpg)
Aké sú tri základné konštitúcie v ajurvéde a ako ovplyvňujú stravu?
Pozrime sa bližšie na jednotlivé konštitúcie – dóše. Ich hlavnou myšlienkou je stanoviť stravovací plán, ktorý dáva jednotlivcovi návod, kedy, ako a čo by mal jesť. Všetko na základe osobného výberu, kde si vyberiete jednu z troch spomínaných dóš a svoju telesnú konšteláciu. Uvedieme si hlavné charakteristiky jednotlivých dóš:
- Pitta (oheň a voda)
Vyjadruje inteligenciu, usilovnosť a odhodlanie. Je vhodná pre osoby strednej postavy a mierneho temperamentu. Dokáže zmierniť alebo úplne vyliečiť tráviace ťažkosti, srdcové choroby alebo vysoký krvný tlak.
Hlavná myšlienka: Nájdite rovnováhu medzi hladom, smädom a telesnou teplotou.
Čo jesť? Čerstvé ovocie a zeleninu.
Akým potravinám sa vyhnúť? Korenie, orechom a semenám. - Váta (vzduch a éter)
Vyjadruje kreativitu, energiu a živosť. Je vhodná pre ľudí, ktorí sú štíhli, bojujú s únavou alebo úzkosťou.
Hlavná myšlienka: Nájdite rovnováhu medzi príjmom energie a dostatkom pohybu.
Čo jesť? Vyváženú stravu bohatú na bielkoviny.
Akým potravinám sa vyhnúť? Sušenému ovociu, horkastým bylinkám a surové zelenine. - Kapha (pôda a voda)
Prirodzenosť, stálosť a vernosť. Tri hlavné vlastnosti, ktoré sú základom poslednej z dóš. Je vhodná pre ľudí s robustnejšou postavou, ktorí chcú bojovať s nadbytočnými kilami, astmou a cukrovkou.
Hlavná myšlienka: Podporujú funkciu kĺbového systému a zlepšujú celkové zdravie.
Čo jesť? Čerstvé ovocie, zeleninu a strukoviny.
Akým potravinám sa vyhnúť? Orechám, semenům a olejninám.
![](https://ajurshop.sk/wp-content/uploads/pexels-pixabay-161440-1024x678.jpg)
Aký význam má rovnováha medzi šiestimi chuťami a ako sa prejavuje v stravovaní?
Ajurvédska filozofia pozná šesť chutí, z ktorých každá dodáva fyziológii ľudského tela jedinečnú kombináciu energie a obohacuje ju. Začlenenie každej zo šiestich chutí do každého pripravovaného pokrmu vám dodá rozmanitú a energickú chuť. Získaná energia sa prejaví v očiste a uzdravení tela a duše. Pozrime sa bližšie na jednotlivé chute a ingrediencie s nimi spojené:
- sladká (uzemňujúca, posilňujúca, vyživujúca)
- obilniny, strukoviny, ryža, mliečne výrobky, prírodné sladidlá (med)
- kyslá (čistiaca)
- ovocie bohaté na vitamín C, kyslé mliečne výrobky
- slaná (vyrovnávacia, regulačná)
- himalájska soľ bez pridaného jódu, vybraná zelenina (paradajky, uhorky, cuketa)
- horkastá (detoxikačná)
- vybrané druhy zeleniny (tekvica, baklažán, čakanka, brokolica, kel, karfiol), listy aloe vera
- horká (protizápalová, chladivá)
- maslo ghee, vybrané korenie (kurkuma, koriander a majoránka), baby špenát
- horúci (zahrievajúci, stimulujúci)
- feferónky, zázvor, chren, senovka grécka
![](https://ajurshop.sk/wp-content/uploads/megumi-nachev-xhOUnxVVb6s-unsplash-1024x683.jpg)
Aké sú základné postupy a pravidlá prípravy a konzumácie ajurvédskej stravy?
- Vyberajte si potraviny podľa typu dóši, ktorú ste si vybrali.
- Zo svojho bežného jedálnička vynechajte občerstvenie.
- Jedzte, kým sa nenaplníte, nie kým ste sýti.
- Jedzte čerstvé potraviny, najlepšie bio.
- Snažte sa, aby každý z vašich pokrmov obsahoval všetkých šesť chutí, aby bola zachovaná rovnováha.
- Obmedzte konzumáciu ľadových potravín a nápojov.
- Nenechajte sa pri jedle ničím rozptyľovať.
- Jedzte maximálne tri hodiny pred spaním.
- Pite posilňujúce bylinkové čaje medzi jedlami.
- Hlavným jedlom by mal byť obed.
Význam sezónnych potravín podľa ročných období v ajurvéde
Sezónne stravovanie sa v ajurvédskej filozofii praktizuje už stáročia. Jeho praktizovanie má mnoho výhod, ktoré sa odrážajú na našom zdraví, vrátane zlepšenia trávenia, posilnenia imunity a udržania optimálnej hmotnosti. Hlavnou myšlienkou je udržiavanie rovnováhy medzi jedlom a prírodou.
Podľa ajurvédy prírodné cykly ročných období ovplyvňujú naše telo a myseľ. Podľa jej filozofie konzumácia potravín, ktoré dozrievajú v danom ročnom období, zosúladí naše telo s prirodzenými cyklami Zeme a podporí rovnováhu a harmóniu v našej duši. Sezónne ovocie a zelenina sa tiež považujú za výživnejšie, pretože obsahujú množstvo nenahraditeľných vitamínov a minerálov.
![](https://ajurshop.sk/wp-content/uploads/pexels-christel-jensen-628777-1024x683.jpg)
Aké sú výhody ajurvédskej stravy?
Medzi výhody ajurvédskej stravy neodmysliteľne patrí konzumácia čerstvých potravín, od zeleniny a ovocia až po mliečne výrobky. Obilniny a strukoviny sú tiež vysoko na zozname, pretože sú pre ľudský organizmus prospešné, keďže obsahujú množstvo prospešných živín. Dodržiavaním ajurvédskej filozofie ochránite svoje telo pred chronickými ochoreniami a budete sa cítiť lepšie v každom smere.
Ďalšou nespornou výhodou je sklon k prirodzenému a zdravému chudnutiu vďaka potravinám bohatým na živiny. Ľudia, ktorí sa hlásia k ajurvéde, cvičia aj jogu, čo vedie k posilneniu chrbtového svalstva a ďalších oblastí.
Prostredníctvom ajurvédskej stravy sa zvýši aj vaša všímavosť, čo sa pozitívne premietne do plnšieho pocitu prítomnosti a pomôže vám nájsť kľúč k vašim vnútorným pocitom. S tým súvisí aj dôraz na sústredenie sa na chuť, štruktúru a vôňu pripravovaného jedla počas jedla. Tu je potrebné naučiť sa nenechať sa rozptyľovať inými vnemami alebo prítomnosťou iných. Jedzte pomaly, pokojne a potichu.
Aké sú nevýhody ajurvédskej stravy?
Spomeňme aj nevýhody dodržiavania ajurvédskej diéty. Jednou z hlavných nevýhod je jej zmätenosť, ktorá vyplýva z náročnosti jej dodržiavania a hľadania zdravej rovnováhy v nej. Pre každú dóšu existujú nielen špecifické zoznamy potravín, ale aj množstvo ďalších pravidiel súvisiacich s aktuálnym ročným obdobím. Môžete sa stretnúť aj s odporúčaniami, kedy, ako často a v akom čase by ste mali tieto vybrané potraviny konzumovať.
Ďalšou nevýhodou je, že existujú určité obmedzenia týkajúce sa potravín, ktoré môžete a nemôžete konzumovať v úzkej súvislosti s vybranou dóšou. Musíte úplne vylúčiť červené mäso alebo konzervované či zakonzervované potraviny. Niektorým z nás sa toto pravidlo môže zdať príliš obmedzujúce a menej flexibilné ako iné diétne plány.