Na rozdiel od mnohých iných diét a spôsobov stravovania ponúka ajurvédska metóda individualitu a cestu k zdravej mysli a telu. Na základe vášho telesného typu a životného štýlu, ktorý dodržiavate, možno prispôsobiť výber konkrétnych potravín tak, aby sa vylúčili tie, ktoré sú pre ľudský organizmus nežiaduce.
Ak ste nadšení pre ajurvédske myslenie, môžete mu prispôsobiť nielen nakupovanie potravín, ale aj zariadenie kuchyne v štýle indickej kultúry. V článku, ktorý sme pre vás pripravili, nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o ajurvédskom stravovaní, jeho výhodách a nevýhodách, ako aj o konkrétnych pravidlách a zásadách.
Čo je podstatou ajurvédskej stravy a aký je jej základný princíp?
Ajurvédska strava je spôsob stravovania, ktorý je známy už viac ako tisíc rokov. Je založená na princípoch ajurvédskej medicíny a zameriava sa na vyváženie rôznych druhov energie v tele, čo vedie k zlepšeniu celkového zdravia. Cieľom je tiež dosiahnuť zdravší prístup k vareniu a pečeniu.
Jej pôvod by sme našli v Indii, kde bola známa vo forme celostnej medicíny na podporu rovnováhy medzi telom a dušou. Podľa ajurvédskeho myslenia sa vesmír, v ktorom žijeme my a ostatné stvorenia, skladá z piatich prvkov – vayu (vzduch), jala (voda), akash (priestor), teja (oheň) a prithvi (zem).
Tieto prvky tvoria celok, ktorý sa ďalej delí na tri takzvané dóše (pitta, váta a kapha), ktoré sú definované ako druhy energie, ktoré kolujú v ľudskom tele. Každá z týchto troch dóš je zodpovedná za špecifické fyziologické funkcie.
Cieľom ajurvédskeho stravovania je vybrať si jednu z troch dóš, čo úzko súvisí s konzumáciou špecifických potravín, ktoré podporia rovnováhu medzi ostatnými dvoma.
Príprava jedla podľa ajurvédskej filozofie si nevyžaduje špeciálne podmienky, stačí využiť služby multifunkčnej vstavanej rúry s funkciou pary alebo sklokeramickej varnej dosky.
Aké sú tri základné konštitúcie v ajurvéde a ako ovplyvňujú stravu?
Pozrime sa bližšie na jednotlivé konštitúcie – dóše. Ich hlavnou myšlienkou je stanoviť stravovací plán, ktorý dáva jednotlivcovi návod, kedy, ako a čo by mal jesť. Všetko na základe osobného výberu, kde si vyberiete jednu z troch spomínaných dóš a svoju telesnú konšteláciu. Uvedieme si hlavné charakteristiky jednotlivých dóš:
- Pitta (oheň a voda)
Vyjadruje inteligenciu, usilovnosť a odhodlanie. Je vhodná pre osoby strednej postavy a mierneho temperamentu. Dokáže zmierniť alebo úplne vyliečiť tráviace ťažkosti, srdcové choroby alebo vysoký krvný tlak.
Hlavná myšlienka: Nájdite rovnováhu medzi hladom, smädom a telesnou teplotou.
Čo jesť? Čerstvé ovocie a zeleninu.
Akým potravinám sa vyhnúť? Korenie, orechom a semenám. - Váta (vzduch a éter)
Vyjadruje kreativitu, energiu a živosť. Je vhodná pre ľudí, ktorí sú štíhli, bojujú s únavou alebo úzkosťou.
Hlavná myšlienka: Nájdite rovnováhu medzi príjmom energie a dostatkom pohybu.
Čo jesť? Vyváženú stravu bohatú na bielkoviny.
Akým potravinám sa vyhnúť? Sušenému ovociu, horkastým bylinkám a surové zelenine. - Kapha (pôda a voda)
Prirodzenosť, stálosť a vernosť. Tri hlavné vlastnosti, ktoré sú základom poslednej z dóš. Je vhodná pre ľudí s robustnejšou postavou, ktorí chcú bojovať s nadbytočnými kilami, astmou a cukrovkou.
Hlavná myšlienka: Podporujú funkciu kĺbového systému a zlepšujú celkové zdravie.
Čo jesť? Čerstvé ovocie, zeleninu a strukoviny.
Akým potravinám sa vyhnúť? Orechám, semenům a olejninám.
Aký význam má rovnováha medzi šiestimi chuťami a ako sa prejavuje v stravovaní?
Ajurvédska filozofia pozná šesť chutí, z ktorých každá dodáva fyziológii ľudského tela jedinečnú kombináciu energie a obohacuje ju. Začlenenie každej zo šiestich chutí do každého pripravovaného pokrmu vám dodá rozmanitú a energickú chuť. Získaná energia sa prejaví v očiste a uzdravení tela a duše. Pozrime sa bližšie na jednotlivé chute a ingrediencie s nimi spojené:
- sladká (uzemňujúca, posilňujúca, vyživujúca)
- obilniny, strukoviny, ryža, mliečne výrobky, prírodné sladidlá (med)
- kyslá (čistiaca)
- ovocie bohaté na vitamín C, kyslé mliečne výrobky
- slaná (vyrovnávacia, regulačná)
- himalájska soľ bez pridaného jódu, vybraná zelenina (paradajky, uhorky, cuketa)
- horkastá (detoxikačná)
- vybrané druhy zeleniny (tekvica, baklažán, čakanka, brokolica, kel, karfiol), listy aloe vera
- horká (protizápalová, chladivá)
- maslo ghee, vybrané korenie (kurkuma, koriander a majoránka), baby špenát
- horúci (zahrievajúci, stimulujúci)
- feferónky, zázvor, chren, senovka grécka
Aké sú základné postupy a pravidlá prípravy a konzumácie ajurvédskej stravy?
- Vyberajte si potraviny podľa typu dóši, ktorú ste si vybrali.
- Zo svojho bežného jedálnička vynechajte občerstvenie.
- Jedzte, kým sa nenaplníte, nie kým ste sýti.
- Jedzte čerstvé potraviny, najlepšie bio.
- Snažte sa, aby každý z vašich pokrmov obsahoval všetkých šesť chutí, aby bola zachovaná rovnováha.
- Obmedzte konzumáciu ľadových potravín a nápojov.
- Nenechajte sa pri jedle ničím rozptyľovať.
- Jedzte maximálne tri hodiny pred spaním.
- Pite posilňujúce bylinkové čaje medzi jedlami.
- Hlavným jedlom by mal byť obed.
Význam sezónnych potravín podľa ročných období v ajurvéde
Sezónne stravovanie sa v ajurvédskej filozofii praktizuje už stáročia. Jeho praktizovanie má mnoho výhod, ktoré sa odrážajú na našom zdraví, vrátane zlepšenia trávenia, posilnenia imunity a udržania optimálnej hmotnosti. Hlavnou myšlienkou je udržiavanie rovnováhy medzi jedlom a prírodou.
Podľa ajurvédy prírodné cykly ročných období ovplyvňujú naše telo a myseľ. Podľa jej filozofie konzumácia potravín, ktoré dozrievajú v danom ročnom období, zosúladí naše telo s prirodzenými cyklami Zeme a podporí rovnováhu a harmóniu v našej duši. Sezónne ovocie a zelenina sa tiež považujú za výživnejšie, pretože obsahujú množstvo nenahraditeľných vitamínov a minerálov.
Aké sú výhody ajurvédskej stravy?
Medzi výhody ajurvédskej stravy neodmysliteľne patrí konzumácia čerstvých potravín, od zeleniny a ovocia až po mliečne výrobky. Obilniny a strukoviny sú tiež vysoko na zozname, pretože sú pre ľudský organizmus prospešné, keďže obsahujú množstvo prospešných živín. Dodržiavaním ajurvédskej filozofie ochránite svoje telo pred chronickými ochoreniami a budete sa cítiť lepšie v každom smere.
Ďalšou nespornou výhodou je sklon k prirodzenému a zdravému chudnutiu vďaka potravinám bohatým na živiny. Ľudia, ktorí sa hlásia k ajurvéde, cvičia aj jogu, čo vedie k posilneniu chrbtového svalstva a ďalších oblastí.
Prostredníctvom ajurvédskej stravy sa zvýši aj vaša všímavosť, čo sa pozitívne premietne do plnšieho pocitu prítomnosti a pomôže vám nájsť kľúč k vašim vnútorným pocitom. S tým súvisí aj dôraz na sústredenie sa na chuť, štruktúru a vôňu pripravovaného jedla počas jedla. Tu je potrebné naučiť sa nenechať sa rozptyľovať inými vnemami alebo prítomnosťou iných. Jedzte pomaly, pokojne a potichu.
Aké sú nevýhody ajurvédskej stravy?
Spomeňme aj nevýhody dodržiavania ajurvédskej diéty. Jednou z hlavných nevýhod je jej zmätenosť, ktorá vyplýva z náročnosti jej dodržiavania a hľadania zdravej rovnováhy v nej. Pre každú dóšu existujú nielen špecifické zoznamy potravín, ale aj množstvo ďalších pravidiel súvisiacich s aktuálnym ročným obdobím. Môžete sa stretnúť aj s odporúčaniami, kedy, ako často a v akom čase by ste mali tieto vybrané potraviny konzumovať.
Ďalšou nevýhodou je, že existujú určité obmedzenia týkajúce sa potravín, ktoré môžete a nemôžete konzumovať v úzkej súvislosti s vybranou dóšou. Musíte úplne vylúčiť červené mäso alebo konzervované či zakonzervované potraviny. Niektorým z nás sa toto pravidlo môže zdať príliš obmedzujúce a menej flexibilné ako iné diétne plány.